Pozdrowienia dla Strażaków!

Telefon tylko dla znajomych! :-)

Sushi – Moda czy Zdrowie?

Październik 29, 2013 by Uncategorized No Comments

Sushi – Posiłek Idealny dla Fanów Makrobiotyki!

Sushi to jedna z potraw japońskich, która olbrzymią popularność zdobyła nie tylko w kraju pochodzenia, ale także w innych krajach świata, w tym także w Polsce. Popularność jedzenia orientalnego spowodowało, iż Polacy chętnie korzystają z tego typu posiłków, a restauratorzy prześcigają się, aby sprostać wymaganiom swoich klientów. Sushi ma bardzo bogatą historię. Teoria głosi, iż potrawa ta tak naprawdę wywodzi się z Chin, a dopiero potem zadomowiła się także w kuchni japońskiej, z którą jest utożsamiana.

Pierwotna postać sushi, tzw. Nare–sushi to ryba, która poddawana była procesowi fermentacji wraz z ryżem, który następnie wyrzucano, a zastępowano go świeżym ryżem gotowanym. Późniejszy okres przyniósł zmianę w tym zakresie i powstały Nama-nare oraz Ii-sushi, czy potrawa składająca się z ryby i ryżu, które wspólnie przeszły proces fermentacji. Następna Haya-sushi to ryba z ryżem zakwaszonym octem ryżowym. Współczesna wersja tej potrawy, znana w Japonii i na całym świecie może przybrać formę tzw. Nigri-sushi, czyli plastrów świeżej ryby połączonych z zakwaszonym ryżem i uformowanych ręcznie w niewielkie porcje, bądź Maki-sushi, które powstaje w wyniku zawinięcia powyższych składników w płaty wodorostów.

Oprócz ryżu i ryb sushi zawierają w sobie wiele innych dodatków, takich jak: różne warzywa, grzyby oraz przyprawy. Obecnie sushi ciągle się zmienia i wzbogaca o nowe składniki. Proces konsumowania sushi także jest ściśle określony. Zgodnie z zasadami potrawę tę spożywa się palcami, ewentualnie pałeczkami. Niedopuszczalnym także jest odłożenie na talerz nadgryzionego kawałka sushi. Wraz z sushi podaje się także sos sojowy i pastę wasabi służące do namaczania sushi, a także plastry marynowanego imbiru służące do oczyszczenia kubków smakowych pomiędzy kolejnymi porcjami. Jako napój podaje się najczęściej sake, bądź zieloną herbatę. Prawdziwe i profesjonalnie przygotowane sushi znaleźć można w restauracjach specjalizujących się w tego typu przysmakach.

Coraz więcej jednak na rynku pojawia się pojedynczych składników, a także całych zestawów służących pomocą w przyrządzeniu sushi w zaciszu domowej kuchni.